Centrale verwarming


Een centraal verwarmingssysteem maakt gebruik van 1 verwarmingstoestel waarmee de warmte wordt geproduceerd. Deze warmte wordt verspreid over heel de woning.


Condensatieketel



Condensatieketels kunnen permanent een belangrijk deel van de waterdamp in de verbrandingsgassen condenseren. Zo wordt meer nuttige warmte vrijgemaakt. De nog warme verbrandingsgassen worden afgekoeld via een warmtewisselaar waardoor het retourwater van de radiatoren of de vloerverwarming stroomt.

In vergelijking met een niet-condenserende hogerendementsketel, behaalt een condensatieketel een energiebesparing van ongeveer 20%. Kies voor een modulerende condensatieketel in combinatie met een modulerende thermostaat en/of een weersafhankelijke regeling. Dan wordt het vermogen traploos aangepast aan de vraag. Let wel: als u overschakelt van een niet-condenserende ketel naar een condenserende ketel, zijn doorgaans aanpassingen aan de schouw nodig. Hier kunnen wij zonder twijfel ook de gepaste oplossing bieden.


De toekomst is: verwarmen met een warmtepomp. Bij nieuwbouw of bij een ingrijpende energetische renovatie, waar goed isoleren verplicht is, is de keuze voor een warmtepomp momenteel vanzelfsprekend.

Is uw woning nog onvoldoende geïsoleerd, en uw ketel plots aan vervanging toe? Zet dan een tussenstap, bijvoorbeeld naar een hybride warmtepomp. Dat is de combinatie van een condenserende gasketel en een kleine warmtepomp.




Warmtepompboiler ( dient enkel voor aanmaak sanitair warm water )


Terwijl klassieke waterverwarmingssystemen volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, zal een warmtepompboiler maar deels beroep doen op elektriciteit. Want ongeveer 70% van de nodige energie haalt de warmtepompboiler uit de omgevingslucht.

Een warmtepompboiler heeft geen hitte nodig. Het maakt gebruik van elektriciteit en de aanwezige omgevingswarmte in de binnenlucht, buitenlucht of afgevoerde ventilatielucht. De warmtepompboiler is namelijk uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Een compressor drukt het gas samen en zo stijgt de temperatuur. De warmte wordt aan het sanitair water in een voorraadvat afgegeven. Het gas wordt terug vloeistof, de druk wordt verlaagd en de hele cyclus kan opnieuw beginnen.

In het systeem is een elektrische naverwarming geïntegreerd om wanneer nodig nog meer water te verwarmen of om het water boven de 55°C te krijgen.

Omdat het wat plaats inneemt en wat geluid kan maken, wordt een warmtepompboiler vaak in de garage of kelder geplaatst.



U krijgt dit jaar ( 2024 ) nog een premie voor het plaatsen van een warmtepompboiler! ( 900 € )

Klik op de onderstaande link om uw aanvraag te doen:

https://www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie/mijn-verbouwpremie/mijn-verbouwpremie-voor-warmtepompboiler